Kjerringråd

Overkoking

Når man koker pasta, melk eller annet som har lett for å koke over, kan dette hindres ved å smøre kokekarets innvendige kant 1 cm ned med smør eller olje. Fastbrenning unngås ved å legge kobbermynter, f.eks. tre 50-øringer, mellom kjelen og plata.

Keramikkvaser

Keramikkvaser som lekker, kan lett ødelegge en polert bordplate. Slå litt golvlakk i vasen og drei rundt så hele bunnen blir dekket. Da vil vasen holde tett.

Stearinlys

Lys som er for tykke for staken, dyppes i varmt vann inntil de får den rette tykkelsen. Lys drypper ikke hvis de har ligget en time i kaldt saltvann og er lufttørre før de blir tent.

Flussete kanter

Når man skal sage i kryssfinér har det lett for å bli flusser på undersiden. Dette kan vi nesten helt unngå ved å feste en kraftig papirtape under platen før man begynner å sage. Tapen fjernes etterpå.

Kaffeflekker

Hvis man søler kaffe på gulvteppet, kan man helle rikelig med potetmel over den våte flekken. Neste dag støvsuges melet opp, og det er ikke noe å se på teppet.

Sølvtøy

Legg 2-3 sukkerbiter ned i skuffen sammen med det nypussede sølvtøyet. Du vil oppdage at sølvtøyet holder seg blankt meget lengre. Sølvtøy som er blitt misfarget, f.eks. av egg, renses lett ved å sette det i et glass saltvann sammen med et stykke sølvpapir.

Støvfri boring

Det er et problem å bore hull i vegger uten å få støv på golvet eller teppet. Man kan bruke en fyrstikkeske, presse den mot det stedet på veggen man skal bore og stikke boret gjennom esken. Støv og borespon vil da samle seg i esken.

Som smurt

Når treet er hardt og man skal skru i en skrue, dyppes spissen av skruen i olje og skruen er lettere å få i.

Limflasker

Skrukorker på limflasker vil ikke sette seg fast hvis man smører gjengene med litt vaselin eller olje.

Nøkler

Nøkler som går trått i låsen, vaskes i varmt såpevann og tørkes godt. Smør aldri nøklene med olje. Gni dem til nød med parafin. Rustede nøkler legges lengre tid i parafin. Da lar rusten seg lettere fjerne.

Maling på vinduer

Gni inn rutene med syntetisk vaskemiddel eller vinduspussemiddel. Når du så pusser vinduet kort etter at treverket er malt, vil malingen gå lett av glasset. Men vent ikke for lenge med vindusvasken.

Snittblomster

Snittblomster holder seg lenger ved å tilsette vannet 1 ts 7% eddik og 50 g sukker pr. liter vann. Særlig holder roser og nelliker seg godt i denne oppløsningen, som heller ikke skiftes før det begynner å lukte vondt av vannet.

Løk

Løk brunes hurtigere gyllenbrun hvis man strør litt sukker på løkene før steiking. En overskåret løk holder seg lenge hvis man legger snittflaten mot en skål som er gnidd inn med litt eddik.

Egg

Man kan koke et egg som er sprukket, og hindre det i å revne helt, ved å rulle det inn i aluminiumsfolie. Koketiden er den samme.
Hvis man skal bruke kun hviten av egget, kan man stikke et hull i hver side av det så hviten renner ut. Plommen holder seg bedre inni skallet enn i et glass.

En skrue løs

Alle kjenner problemet med løse skruer som ikke lar seg feste i hullet, enten fordi hullet er for langt eller for rommelig. Klipp hodet av en skrue av samme type som skal skrues i. Stikk så denne avklippede skruen inn i hullet med den spisse enden ut. Skru så skruen på plass. Den vil da få feste mot den biten som ligger i hullet, og sitter fast.

Lakkering

Når man skal lakkere, kan man bruke et stykke skumgummi. Fest dette på en trekloss e.l. Skumgummien er glimrende å lakkere med og man slipper å rengjøre pensler etterpå.

Majones

Hvis majones skiller seg under røringen så ta en av de tiloversblivne eggehvitene og pisk den helt stiv. Pisk deretter majonesen inn i hviten litt etter litt. Majonesen blir fin og ikke så fet.

Boring med tape

Når man skal bore huller i harde og glatte overflater, kan man sette en kraftig tape over der man skal bore hullet. Det er nå lett å merke av der man skal bore, og boret får umiddelbart feste.

Fløyel

Fløyel blir helt støvfritt hvis man dypper børsten i litt vanlig kjøkkensalt.
Man frisker opp fargene på golvteppet hvis man strør på grovt salt før man børster det.

Usikker is

Dessertisen har lett for å gli av fatet når man skjærer av den. Det kan unngås ved å smøre litt smør på fatet før man anbringer isen. Smøret stivner hurtig og holder isen på fatet.

Del denne siden